Slaget ved Rügen 17. marts 1864

Kanoner på Østerbro brugt i krigen 1864

Der var flere interessante spørgsmål ved sidste byvandring om krigen i 1864. Bl.a. om søslaget ved Rügen d. 17. marts 1864 og om kanonerne på Kastellet havde været med i krigen.

Søslagene 1864

På turen mødte vi en massegrav på Holmens Kirkegård med faldne søfolk fra ved Helgoland 9. maj 1864 og slaget ved Rügen, 17. marts 1864. Søslagene hører man sjældent om, når man taler om krigen i 1864 og slet ikke slaget ved Rügen, men begge slag viste at på havet dominerede den danske flåde.
Den danske flåde blokerede hele krigen de preussiske havne. D. 17.marts forsøgte den preussiske flåde at bryde blokaden, men måtte trække sig tilbage efter ca. to timers kamp med fregatten Sjælland i hælene. Østrig forsøgte sig også i de danske farvande med større krigsskibe, men i slaget ved Helgoland mødte de den stærke danske flåde og måtte trække sig tilbage.
Kommer du forbi Ebeltoft, kan du besøge et af skibene fra det slag: fregatten Jylland.
Det kan virke sært at Østrig havde en flåde, men dengang var Østrig et stort kejserrige med adgang til middelhavet.

Kastellets kanoner og krigen 1864

På vandringen blev der også talt om kanonerne på Kastellets voldanlæg og hvorvidt de havde været med i krigen 1864. Det viser sig at der er er et par stykker, der faktisk var med og at en af dem med på fregatten Sjælland i kampen ved Rügen 17. marts 1864. Læs om det på Kastellets Venners hjemmeside. Der står også at den senere kom ombord på korvetten Heimdal, som var med i slaget ved Helgoland d. 9. maj 1864, men historien melder ikke om den også var med i den kamp.

I artiklen bliver også nævnt en kanon som var med i forsvaret af Fredericia i 1864, hvor den d. 20. marts havde en duel med et østrigsk kanonbatteri. Kampene ved Fredericia gled hurtigt over i en belejring med få kampe. Det 8. regiment, som man følger i Bornedals 1864 tv-serie, kom først til Fredericia efter tilbagetrækningen fra Dannevirke, men da der ikke skete så mange kampe der i forhold til Dybbøl skanserne, blev regimentet sejlet til Dybbøl få dage før den preussiske storm. Det var 8. regiment der med dødsforagt kastede sig mod den fremstormende preussiske hær og blev nærmest udraderet i kampene foran Dybbøl Mølle.
Fredericia fæstningen blev opgivet efter slaget ved Dybbøl og blev rømmet mellem d. 26. – 28. april. Den østrigske hær kunne således indtage byen uden kamp og Fredericia var besat ind til november 1864. Læs mere om Fredericia i 1864 på Fredericias museums hjemmeside.