gravsten over Harald O. Rist på Holmens Kirkegård

Frimurerkode på Holmens kirkegård

På Holmens kirkegård fandt jeg en usædvanlig flot gravsten med sære skrifttegn på. Jeg søgte hjælp i mit netværk på de sociale medier til at blive klogere disse sære tegn. Her er resultatet.

På billedet herunder kan man se mærket sat på gravstenen og de mærkelige tegn i trekanten:

trekant med kodetekst

 

 

 

 

 

Frimurerkode

En af mine gamle studievenner, Andreas Kjeldsen, kom med et ganske fornuftigt bud. Andreas er ekspert i middelaldertekster og har en usædvanlig sans for sprog. Han kunne fortælle at frimurerne har brugt kodetegn gennem tiden og et kodesystem kunne se sådan her ud – fra wikipedia:
frimurer kode

 

 

 

 

 

Koden på gravstenen følger ikke helt det ovenstående system, men der er sikkert mange varianter. Andreas kan dog ikke dy sig for at komme med et bud på indskriften på graven:

MURER  BRODER  VEN

Og det ville vel give god mening.

Forsikringsdirektør

Den begravede er Harald O. Rist, som grundlagde en såkaldt assuranceforretning i 1884. Assurance er fra fransk og betyder forsikring – så det var et forsikringsselskab Harald opstartede. At være frimurer var en almindelig ting i de tider for forretningsmænd af den kaliber. Der er for øvrigt mange frimurergrave på disse gamle kirkegårde – især på Holmens kirkegård.

Kredsen

Skiltet er sat op af “Kredsen af St. Hans Dag 1887” og det gav en sjov udveksling af en alternativ teori fra Birgitte Saltorp, som henviser til historien om “kredsen” i 1940’erne.  Det var en sammenslutning af homoseksuelle i en tid, hvor den slags blev anset for samfundsskadeligt. Jeg tror ikke helt det er den samme type “kreds”, der er tale om her, men Birgitte synes dog at hjertet i midten har en tendens i en retning 😉
Jeg lader det stå åbent og jeg deler meget gerne linket Birgitte har sendt til mig om dansk homohistorie.
Det er meget spændende læsning, som jeg varmt kan anbefale:
Dansk Homohistorie 1948-71

Husk hvis du vil vide mere om de spændende kirkegårde så kan du booke en tur: Læs mere om tur på Københavns ældste aktive kirkegårde.