J. C. Dahl - med nytårshilsen

Nyt dejligt byvandringsår forude – og et blik tilbage på 2021…

Godt Nytår til jer alle og tusind tak for al jeres opbakning og interesse for mine byvandringer, bøger, artikler og foredrag. Det er så fantastisk, at møde den begejstring for min formidling, som jeg har fået en hel masse af i 2021.
I juni fik jeg en kulturpris for min formidling af Østerbros historie. Det var Østerbro Lokalråd der uddelte prisen – og helt ærligt, så er jeg ikke helt kommet mig over det endnu. At der er nogle som har holdt øje med alle de projekter, jeg har haft gang i og at det har skabt værdi for nogen, er jo helt fantastisk. Især var det arbejdet i Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv, som blev værdsat og derfor var prisen også til Foreningen og alle de gode mennesker, som arbejder der. Fra min side skal lyde en hyldest til alle de lokalhistoriske foreninger og opfordring til alle om at melde sig ind i deres lokale forening og støtte det gode arbejde.
Du kan finde en oversigt over lokalhistoriske foreninger og arkiver i denne oversigt: SLAK – Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i Københavns kommune.

Kulturbuketten 2021 – det er min ældste søn, Laurits, der hjælper med at holde gavekurven.

Skriverier

I det lokalhistoriske har jeg været redaktør for Louise Lis Nielsen, som i første 2100 Ø blad (udkommer fire gange om året), skrev fremragende om krigsfanger fra 1. Verdenskrig som i 1919 fyldte meget i Københavns havn.

2100 Ø blade i 2021


Selv skrev jeg de næste blade: først om børnehjemmet Kana og bestyrerinden Vilhelmine Møller – en historie der dækker over to adresser på Ydre Østerbro, samt en af danmarkshistoriens mest besynderlige drabssager. En god historie som jeg er blevet bedt om at holde foredrag med en del gange efterhånden.
Det tredje blad handlede om Øresundshospitalet og brugte tekster om sygdomme lånt af forfatter Johnny Thiedeckes nyeste bog: De Sorte Svaner – Epidemiernes Danmarkshistorie. En bog som jeg havde hjulpet lidt med – jeg har faktisk også hjulpet lidt med den her i år, som Johnny også har skrevet: Skæbnestunder i Danmarkshistorien 1675-1788, samt en lille antik rejsebog som venter til bedre rejsetider. Hold øje med Pantheons hjemmeside, hvis du elsker den slags bøger.
Jeg har også i år kunnet glæde mig over gode anmeldelser af min egen bog: På tur i Tordenskiolds København – som udkom midt i den første store nedlukning i 2020 som godt kunne mærkes i omtale og salg. Men den er lige så stille ved at finde sin plads derude – ikke mindst fordi gode kræfter anbefaler den – tak for det!

Tilbage til fællesskabet

I det forgangne år har jeg gået mange ture for Kulturens Venner, Folkeuniversitetet, FOF og AOF. Og så har jeg lavet mange ting med min gode legekammerat, Paul Hartvigson, fra Byvandring.nu. Der er blevet udviklet flere skoleture og der har været et stort arbejde med at få samlet sårbare mennesker, der har været ramt af nedlukninger i følge af Corona. Foredrag og byvandringer for patientgrupper, folk med ensomhed og andre sårbare grupper. Et kæmpe arbejde, Paul Hartvigson, har haft gang i, som jeg har været så heldig at være med til. Det er en dejlig ting, at skabe værdi for så mange mennesker.

Podcast om besættelsen

Under forårets nedlukning fik jeg en ny legekammerat. En musikproducer i Faksegade; Lars Falck, som har produceret for Volbeat, Lady Gaga og en masse andre spændende mennesker. Lars havde lagt mærke til mine ture i gaden og hev mig ind i sit studie. Vi har optaget over 14 timers podcast med historier fra besættelsestidens Østerbro. Vi har planer om at optage flere historier om andre steder i København og måske endda andre steder i Danmark, hvis serien bliver en succes. Vi har været tålmodige med udgivelse, da det kræver noget serverplads og økonomien skal hænge sammen i projektet. Men der er kommet en løsning og snart vil der ske noget, så du kan komme til at høre hvad vi har lavet under corona-nedlukningen.


I studiet, Faksegade.

Ny hjemmeside

Til sidst har jeg en god nyhed mere. Jeg vil i starten af februar lancere en ny hjemmeside med navnet: Oplev Historien, som vil vise en kalender med alle de byvandringer jeg går – både i eget regi og i andres. På den måde vil det være nemmere for dig , at finde en byvandring der passer til dig og på det tidspunkt du ønsker.
Husk – du kan altid booke mig til et privat arrangement også.
Ambitionen er også at få gang i nogle flere blog-historier hen ad vejen.

Jeg glæder mig til at se jer derude til ture med motion for krop og hjerne.

Juleture i Indre By i december i samarbejde med Byvandring.nu

Godt byvandringsår fra Morten Lander Andersen