Faksegade 3 - skudhul fra likvidering af Hedvig Delbo

Da Flammen blev tændt i Faksegade

I Faksegade 3 på Østerbro gemmer sig en dramatisk historie fra 2. Verdenskrig. Her forsøgte modstandsgruppen Holger Danske at likvidere en stikker. Historien fik konsekvenser for den senere berømte og hårdkogte modstandsmand: Flammen alias Bent Fauerschou Hviid.

Bent Fauerschou Hviid alias Flammen
Bent Fauerschou Hviid alias “Flammen”

 

 Med Gestapo i hælene

Hedvig Delbo var en smuk ung norsk kvinde, der boede i Faksegade 3 stuen til venstre. Hun havde hjulpet modstandsfolk fra Holger Danske før og om aftenen d. 8. december 1943 bad to modstandsfolk, Jens Lillelund og Svend Otto Nielsen, om at overnatte hos hende da de ikke kunne nå hjem inden spærretiden. Jens og Svend var vigtige personer i ledelsen af Holger Danske på dette tidspunkt.
Næste morgen da de to modstandsfolk cyklede afsted, blev de forfulgt af Gestapo. Efter en dramatisk jagt endte Svend Otto Nielsen med at blive skudt og fanget i krydset ved Ryesgade og Østerbrogade. Svend Otto Nielsen med dæknavnet “John” var lidt ældre end de fleste andre modstandsfolk. Han var en person de andre så op til.

Svend Otto Nielsen alias "John"
Svend Otto Nielsen alias “John”

Svend Otto Nielsen blev hårdt såret og endte efter en dramatisk anholdelse med at komme til forhør med i alt syv skud i kroppen. Ingen af sårene var dødelige, så derfor mente Gestapo godt man kunne udsætte ham for forhør. De torturerede ham kraftigt, men Svend Otto var en hård negl. De fik intet ud af ham.  Svend Otto blev til sidst dødsdømt og henrettet i Ryvangen d. 27. april 1944. (Læs mere om byvandring i Ryvangen)

Officiel meddelelse om Svend Otto Nielsens henrettelse.
Officiel meddelelse om Svend Otto Nielsens henrettelse.

Forsøget på at likvidere Hedvig i Faksegade

Man fik en mistanke om at det var Hedvig, der havde kontaktet Gestapo. Man satte en fælde for at sikre mistanken om hendes forræderi. Hedvig kendte mange andre modstandsfolk. Den viste sig velbegrundet. Hun var alt for farlig for modstandskampen, når hun nu havde skiftet side. Man besluttede at likvidere hende.

Den  14. december 1943 begyndte aktionen. Det var Jens Lillelund og en ny mand i gruppen, Bent Fauerschou-Hviid, med dæknavnet “Flammen”, der skulle stå for likvideringen. Lillelund skulle skyde og “Flammen” holde vagt og være assistent inde i opgangen. Udenfor stod flere Holger Danske folk, som desværre så så skumle ud at en kioskejer ringede til politiet, som anholdte de skumle personer spækket med våben. De blev heldigvis sluppet fri igen om aftenen, da politifolkene fandt ud af de var modstandsfolk.

Flammens skæbne beseglet

Tilbage i Faksegade 3 besluttede Lillelund og “Flammen” at gennemfører mordet, på trods af arrestationen af deres venner. De ringede på og en anden kvinde lukkede op. De bad om at tale med Frøken Delbo og da hun kom ud i gangen skød Lillelund hende. Bent Fauerchou-Hviid gik i panik og mente at de skulle skynde sig væk. Det viste sig at Hedvig kun var såret. Hun gik straks efter under jorden. Missionen var mislykket.

Beboerne i Faksegade 3 har i opgangen lige ud for Hedvig Delbos lejlighed et hul i træpanelet. Historien siger at det er et skudhul fra aktionen. Det kan dog diskuteres, men det er en god historie. Billedet herunder er fra en byvandring, hvor vi blev inviteret indenfor for at se hullet. Tak for den oplevelse.

Faksegade 3 - skudhul fra likvidering af Hedvig Delbo
Skudhullet i opgangen. Fotograf. Hans Garde

Kort tid efter var “Flammen” med til endnu en likvidering, hvor ofret også kun såres. “Flammen” besluttede at det aldrig måtte ske igen. På det tidspunkt slår han sig sammen med “Citronen” alias Jørgen Haagen Schmidt og sammen bliver de kendt som de mest hårdkogte likvideringseksperter i modstandsbevægelsen. Efter befrielsen blev “John, “Flammen” og “Citronen” kaldt for “de tre store” indenfor modstandsbevægelsen og en æresmarch blev gået for at hylde dem.

Aktionen blev også startskuddet på en lang række likvideringer – ca. 400, foretaget af modstandsbevægelsen. Efter krigen fortsatte ønsket om at dræbe modstanderne og regringen indførte dødsstraf med tilbagevirkende kraft.  46 mennesker blev henrettet. Dødsstraffen var kun tænkt som midlertidigt, men blev først ophævet i 1978!

Hedvig Delbo dræbes på Vesterbro

Hedvig Delbo dukkede senere op i København igen under et nyt navn, men det opsnusede modstandsbevægelsen og d. 9. marts 1944 blev Delbo skudt med adskillige skud i Sankelmarksgade 30, 2. sal på Vesterbro af modstandsmændene Patrick Schultz og Gunnar Dyrberg.

Hvis du vil læse mere om sagen og læse Hedvig Delbos egen version af historien. En historie der handler om følelser for forskellige mænd og lader til at have være årsagen til hendes samarbejde med Gestapo. Det Kongelige Bibliotek en samling dokumenter her: Læs mere om Hedvig Delbo

Du kan også læse mere i nedenstående bøger –  og du kan selvfølgelig komme med og se stedet og høre hele historien på denne tur:
Blandt fjender – 2. Verdenskrig på Østerbro

Stor tak til Hans for at vise os skudhullet og åbne døren for os. Og stor tak til fotograf Hans Garde som lige var på pletten med kameraet til at dokumentere det.

Stor tak til Thomas Hilleberg fra Facebook gruppen: Holger Danske Modstandsgruppen for detaljer – i gruppen er også et link til en lydoptagelse af Jens Lillelund, der selv fortæller om dagen hvor han og Svend blev forfulgt af Gestapo: Lyt til Jens Lillelunds fortælling her

Litteratur:

Peter Birkelund: Sabotør i Holger Danske. 2015
Thomas Hjortsø og Preben Lund: John. Frihedskæmper og charmør. 2013
Gunnar Dyrbjerg: De ensomme ulve. 2009Bob Ramsing: Chr. U. og hans venner. 1985