Faksegade 3 - skudhul fra likvidering af Hedvig Delbo

Da Flammen blev tændt i Faksegade

I Faksegade 3 på Østerbro gemmer sig en dramatisk historie fra 2. Verdenskrig. Det var her den første stikkerlikvidering foregik – eller rettere forsøg på at likvidere en stikker. Det gik nemlig ikke helt som det skulle og det fik konsekvenser for den senere berømte og hårdkogte modstandsmand: Flammen alias Bent Fauerschou Hviid.

Bent Fauerschou Hviid alias Flammen
Bent Fauerschou Hviid alias “Flammen”

Byvandring med overraskelse

Der var nogen der fik sig en ekstra oplevelse, da jeg for en måneds tid siden gik turen – Blandt fjender. En af historierne på turen handler om modstandsgruppen Holger Danskes forsøg på at dræbe en ung kvinde, som stak to modstandsmænd der havde overnattet hos hende. Beboeren som nu bor i lejligheden, hvor dramaet begyndte d. 9. december 1943, havde set de foregående grupper stå foran huset og gennem hjemmesiden her kontaktede han mig. Da jeg kom forbi næste gang med en gruppe blev der lukket op til gangen og Hans, som beboeren hedder, viste os hvor der muligvis var rester af et skudhul fra likvideringen. Det var interessant fordi hullet var ude i opgangen og gav lidt ekstra detaljer til historien.

Dramaet i Ryesgade d. 9. december 1943

Hedvig Delbo var en smuk und norsk kvinde, der boede i Faksegade 3 stuen til højre. Hun havde hjulpet modstandsfolk fra Holger Danske før og om aftenen d. 8. december 1943 bad to modstandsfolk, Jens Lillelund og Svend Otto Nielsen om at overnatte hos hende, da de ikke kunne nå hjem inden spærretiden.
Næste morgen da de to modstandsfolk cyklede afsted, blev de forfulgt af Gestapo. Efter en dramatisk jagt endte Svend Otto Nielsen med at blive skudt og fanget i krydset ved Ryesgade og Østerbrogade. Svend Otto Nielsen med dæknavnet “John” var lidt ældre end de fleste andre modstandsfolk. Han stod for træning og ledelse og var en person de andre så op til. Specielt “Flammen” så “John” som et forbillede.

Svend Otto Nielsen alias "John"
Svend Otto Nielsen alias “John”

 

 

 

 

 

Han var blevet ramt i benet og hans lårbensknogle var brækket.  Stærkt såret blev han slæbt ind i en af bilerne, hvor det lykkedes ham at trække en gemt pistol og skyde en af Gestapofolkene. Så blev han skudt igen og endte med i alt syv skud i kroppen. Gestapo udsatte ham for forhør og torturerede ham kraftigt – blandt andet ved at vrikke hans brækkede ben rundt til han besvimede af smerte.  Svend Otto blev til sidst dødsdømt og henrettet i Ryvangen d. 27. april 1944. (Læs mere om byvandring i Ryvangen)

Officiel meddelelse om Svend Otto Nielsens henrettelse.
Officiel meddelelse om Svend Otto Nielsens henrettelse.

 

 

 

 

 

 

Forsøget på at likvidere Hedvig i Faksegade

Man satte en fælde op for Hedvig Delbo for at sikre mistanken om hendes forræderi. Den viste sig velbegrundet, og et ønske om hævn blandet med en frygt for andre modstandsfolks sikkerhed betød at Danmarks første stikkerlikvidering skulle foregå i Faksegade – et stenkast fra det danske nazihovedkvarter, SS´s hovedkontor og meget tæt selveste det tyske gesandtskab.

Aktionen foregik d. 14. december, og det var Jens Lillelund og “Flammen”, der skulle stå for likvideringen. Lillelund skulle skyde og “Flammen” holde vagt og være assistent inde i opgangen. Udenfor stod flere Holger Danske folk, som desværre så så skumle ud at en kioskejer ringede til politiet, som anholdte de skumle personer spækket med våben. De blev heldigvis sluppet fri igen om aftenen, da politifolkene fandt ud af de var modstandsfolk.

Flammens skæbne beseglet

Tilbage i Faksegade 3 besluttede Lillelund og “Flammen” at gennemfører mordet, på trods af arrestationen af deres venner. De ringede på og en anden kvinde lukkede op. De bad om at tale med Frøken Delbo og da hun kom ud i gangen skød Lillelund hende med et skud. Hvis skudhullet i opgangen passer, så har de fået hende helt ud på trappeopgangen, hvilket måske forklarer panikken der får “Flammen” til at trække Lillelund ud af huset. Han er sikker på at hun er død, men det viser sig hun kun er såret. Hedvig Delbo flygtede til Norge, hvor hun oprindeligt var fra. Missionen var mislykket.

Faksegade 3 - skudhul fra likvidering af Hedvig Delbo
Skudhullet i opgangen. Fotograf. Hans Garde

 

 

 

 

 

Kort tid efter var “Flammen” med til endnu en likvidering, hvor ofret også kun såres. “Flammen” beslutter at det aldrig må ske igen. På det tidspunkt slår han sig sammen med “Citronen” alias Jørgen Haagen Schmidt og sammen bliver de kendt som de mest hårdkogte likvideringseksperter i modstandsbevægelsen. Efter befrielsen blev “John, “Flammen” og “Citronen” kaldt for “de tre store” indenfor modstandsbevægelsen og en æresmarch blev gået for at hylde dem.

Aktionen blev også startskuddet på en lang række likvideringer – ca. 400, foretaget af modstandsbevægelsen. Efter krigen fortsatte ønsket om at dræbe modstanderne og man indførte dødsstraf med tilbagevirkende kraft.  46 mennesker blev henrettet. Dødsstraffen var kun tænkt som midlertidigt, men blev først ophævet i 1978!

Hedvig Delbo dræbes på Vesterbro

Hedvig Delbo dukkede senere op i København igen under et nyt navn, men det opsnusede modstandsbevægelsen og d. 9. marts 1944 blev Delbo skudt med adskillige skud i Sankelmarksgade 30, 2. sal på Vesterbro af modstandsmanden Gunnar Dyrberg.

Hvis du vil læse mere om sagen og læse Hedvig Delbos egen version af historien, så har det Kongelige Bibliotek en samling dokumenter her: Læs mere om Hedvig Delbo

Du kan også læse mere i nedenstående bøger –  og du kan selvfølgelig komme med og se stedet og høre hele historien på denne tur:
Blandt fjender – 2. Verdenskrig på Østerbro

Stor tak til Hans for at vise os skudhullet og åbne døren for os. Og stor tak til fotograf Hans Garde som lige var på pletten med kameraet til at dokumentere det.

Litteratur:

Peter Birkelund: Sabotør i Holger Danske. 2015
Thomas Hjortsø og Preben Lund: John. Frihedskæmper og charmør. 2013
Gunnar Dyrbjerg: De ensomme ulve. 2009Bob Ramsing: Chr. U. og hans venner. 1985