Tysk tegning af stormen på Dybbøl

1864dotdecay – lær om 1864 på byvandring

Danmark er i opløsning. Persongalleriet er i opløsning og nu er Bornedals skildring af 1864 snart forbi. På Søndag d. 30. november kommer sidste afsnit, lige i tid inden den rigtige julekalender begynder. Hvis du heller ikke blev klogere på krigen, har du mulighed om eftermiddagen kl. 13 Søndag d. 30. november på Østerbro i København.

Nu er serien jo drama og fiktion, men bygger på virkelige hændelser og mange af personerne i serien er autentiske personer.  Når jeg ser serien, tænker jeg på at virkeligheden altid vil være mere spændende end fiktionen nogen sinde kan vise. Jeg kan i den forbindelse kun rose bøgerne, som tv serien bygger på – Tom Buk-Swientys bøger: Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als. De er så godt skrevet, at man danner sig endnu stærkere billeder på nethinden end tv-mediet kan. Tom har også lige færdiggjort andet og sidste bind om Wilhelm Dinesen, som er en af personerne i tv-serien og som i den grad var med hvor det skete. Og ja – han var far til Karen Blixen. Han begik for øvrigt selvmord – sandsynligvis på grund af de ar han fik på sjælen i 1864.

Hvis du vil vide mer om 1864 og møde nogle af personerne fra serien på deres gravsteder, har du muligheden på søndag d. 30. november 2014 kl. 13 med start på Garnison Kirkegård på Østerbro, hvor der både er massegrave, officerer og politikere fra tragedien i 1864. Huske at hente app’en som giver et overblik over de Slesvigske krige også selvom du ikke skal med på turen.