Scrödersee mindesten

Slaget på Reden, 2. april 1801

På Holmen finder man denne mindesten, formet som en brækket mast. Den står på det sted, hvor Kaptajn Johan Chrisitian von Schrödersee forlod landjorden for sidste gang i levende live. Udenfor Københavns havn lå den mægtige engelske flåde anført af Admiral Hyde Parker og Admiral Horatio Nelson, og byen blev truet med bombardement. Man forsvarede sig tappert og slaget stod på i 4 timer og med ca. 1000 døde på hver side. Måske flere, da de et stort antal aldrig blev fundet. Slaget var meget blodigt.
Hør mere på søndag….

Læg lige mærke til, at al den bebyggelse man kan se i baggrunden, er kommet til i nyere tid. Der hvor mindesmærket står, var sidste bastion for havnen. Direkte overfor på den anden side havnen, lå Kastellet, som det stadig gør i dag. Både Holmen og Kastellet er begge aktive militære anlæg i dag.
Lige ved siden af mindesmærket står kanoner og hver dag saluterer man solopgang og solnedgang. Så hvis du bor i nærheden og hører kanonbrag, v. ca. 8 tiden om morgenen eller ved aftentide, så er det Holmens kanoner der skyder.
Hør hvad der skete i 1801 og hvor galt det gik i 1807, da englænderne invaderede Danmark og terrorbombede København.

Mød op på søndag d. 7. september kl. 13 ved indgangen til Holmens Kirkegård på Østerbro.

Teksten på mindestenen over Kaptajn Scrödersee, som var en blandt mange kaptajner, der døde i Københavns havn d. 2. april 1801:
“AFKRÆFTED/PAA LANGE SYGELEYE/OPFLAMMET/VED ET BLIK AF/DANMARKS FREDERIK/MED FYRSTENS BIFALDS RAAB/INDVIET/FOER I C SCHRÖDERSEE/FRA DETTE STED/BEKIENDT MED KRIGERS DÖD/DEN SKIONNESTE/FOR EGET FÆDRELAND/IMØDE/DEN 2 APRIL 1802”